Elke werkdag bereikbaar van 9u tot 17u

Geef medewerkers de tijd om de stilte te vinden

11-10-2022

We leven in een wereld vol prikkels. Thuis, op het werk, continue krijgen we via verschillende kanalen een overdosis aan informatie of geluid dat onze aandacht opeist. En zonder dat we het beseffen, werkt dit verslavend. Hoe vaak betrap je er jezelf op dat je de radio aanzet als het stil is?

Stilte kan confronterend zijn, het brengt je in contact met jezelf. Echter het is ook stilte die je in contact brengt met een onuitputtelijke bron van ideeën en creativiteit. Iets wat we in de bedrijfswereld vaak vergeten. Dus hoe kan je je werknemers ondersteunen in een overprikkelende werkomgeving en plaats maken voor stilte en rust?

Geef uw werknemers de tijd om de stilte te vinden

Tijd vrijmaken om de stilte te vinden tijdens de werkuren lijkt niet erg productief. In onze drukke maatschappij kennen we nauwelijks nog stilte. We laten ons meesleuren door een chaotische ratrace van deadlines, afspraken, vergaderingen... voor je het weet is je werkweek voorbij.

Om als organisatie succesvol te zijn heb je een continue stroom aan ideeën en creativiteit nodig. Echte creativiteit komt van binnenuit en zit in ieder van ons, we moeten enkel de tijd nemen om er naar te luisteren.

Enkele bedrijven beginnen het te begrijpen. Ze richten stilteruimtes in, ze gaan de natuur in om te vergaderen of ze mediteren tijdens de middagpauze. Niet alleen omdat ze de mentale gezondheid van hun werknemers willen ondersteunen maar omdat ze baat hebben bij de beste ideeën.

Door stilte kom je in een toestand van flow, het zorgt voor rust in je hoofd. Deze rust maakt een ongekende creativiteit los, je geraakt geïnspireerd. Je maakt het vat leeg en wacht gewoon tot het gevuld wordt.

Helaas weten we in onze drukke wereld vaak niet meer wat stilte is. We beseffen niet meer hoe magisch stilte kan zijn. Het goede nieuws is dat we het iets is dat je kan leren. We hebben de tools in onze handen. We moeten er alleen de tijd voor nemen.

Tips voor stilte in jouw bedrijf

  • Voorzie een stilteruimte

Een ontspanningsruimte binnen het bedrijf, waar elke werknemer individueel, zonder begeleiding en volgens eigen bioritme een kort moment van lichamelijke en geestelijke ontspanning kan doorbrengen voor, tijdens of na de werkuren. Dit kan ook een creatieve ruimte zijn voor de activiteiten en workshops georganiseerd vanuit het gezondheidsbeleid of een inspiratieruimte om een extra dimensie te geven tijdens teamcoaching, individuele gesprekken etc.

Overweeg je een stilteruimte te voorzien in je organisatie, vraag dan zeker naar onze White Paper "Een Chill Out Room in uw bedrijf"

  • Mediteer voor elke vergadering

5 minuten, meer heb je niet nodig om een vergadering succesvol te maken. De eerste keer zal het wat vreemd lijken en het zal zeker weerstand oproepen. Succesvolle bedrijfsleider en managers hebben reeds ervaren hoe een korte meditatie je geest vrijmaakt en een gevoel van rust en geluk meebrengt.

Er bestaan handige meditatie apps die je hierin kunnen ondersteunen of organiseer een workshop meditatietechnieken

  • Ga naar buiten

Het geluid van de natuur brengt rust in je hoofd. Studies tonen aan dat je de gezondheidskosten drukt als je de natuur terugbrengt in onze manier van leven en aan iedereen de kans geeft om de natuur in te trekken en te beleven. Weer of geen weer. Door te wandelen in de buitenlucht, te bewegen, in de natuur te zijn, krijg je ruimte, word je milder, neemt je concentratie toe, komen je lichaam en denken tot rust, kun je complexe besluiten nemen en nog veel meer. Vraag naar ons aanbod wandelcoachings.

  • Neem een kopje thee

Voorzie een gezellige en rustige tea corner, met waterkoker, theezakjes en wat gezonde snacks neer en een doosje inspiratiekaarten. Nodig mensen uit om bewust een pauze te nemen en te genieten van een kopje thee en een inspiratiekaart.

We zijn grote fan van Pukka Thee. Wil je deze heerlijke thee ontdekken, contacteer ons voor een promoset.

Vond je dit artikel interessant?

 

RelaxZine

Wees de eerste om het nieuwste te lezen!