Elke werkdag bereikbaar van 9u tot 17u

Last van stress : hou je parasympathicus te vriend!

11-10-2022

Heb je al gehoord van de parasympathicus? De parasympathicus is dit deel van het zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je lichaam na inspanning of spanning regenereert, ontspant en herstelt. Belangrijk genoeg dus om er even wat aandacht aan te schenken!

We kennen allemaal wel het verhaal van de holbewoner : kwam je als holbewoner een wild dier tegen in het bos, dan had je twee opties: vechten of vluchten. We leven al lang niet meer in de oertijd, maar de primitieve, dierlijke instincten zijn dezelfde gebleven.

In geval van stress zorgt het sympathisch zenuwstelsel, de tegenhanger van de parasympathicus, voor een aantal automatische processen: je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt zich, je bloed stroomt naar je spieren...... Je bent klaar om te vechten of te vluchten.

Onze moderne tijd is enorm veeleisend: we hebben het razend druk, alles moet snel en dus hebben we ook veelvuldig te maken met stress.

Op stress reageren we hetzelfde als de holbewoner. Deze overmatige activiteit van het sympathische zenuwstelsel, veroorzaakt op termijn een verstoring van de balans tussen het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel.

Het gevolg van langdurige stress is dat de sympathicus te vaak en te lang wordt ingeschakeld (onbewust) en dat je hem niet weer kunt uitschakelen. Tegelijkertijd is de parasympaticus vaak uitgeschakeld en biedt onvoldoende tegenwicht. Door deze disbalans raakt je stresssysteem overbelast.

Rempedaal en gaspedaal

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken (regelsystemen) met elk een tegengestelde werking:

De sympathicus (het gaspedaal van je lichaam) is de tak die ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren. De stof die hier bij hoort, is adrenaline en het sleutelwoord is: ACTIE In deze fase stijgt je hartslag, bloeddruk en ademsnelheid. In deze stand verbruikt je lichaam energie.


De parasympathicus (het rem pedaal en de "acculader" van je lichaam) is de tegenspeler van de sympathicus, en is verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Als de parasympathicus actief is, daalt je hartslag, daalt je bloeddruk, krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor regeneratie, lichamelijke ontspanning, reparatieprocessen. Het sleutelwoord voor de parasympaticus is: HERSTEL

Balans tussen sympathische en parasympathische activiteiten

Bij een gezond dagpatroon is er balans tussen de sympathische en de parasympathische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust.

Je kunt het autonome zenuwstelsel voorstellen als een balans of een wip: wanneer het ene gedeelte actiever wordt, wordt het andere gedeelte minder actief. Deze balans zorgt ervoor dat wij ons voortdurend kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving. Ons "gaspedaal" en ons "rempedaal" moeten goed op elkaar afgestemd zijn en beide moeten even sterk zijn om elkaar in evenwicht te houden.

Om de balans te bewaren is het nodig om de sympathicus alleen dan te laten werken als het nodig is, in levensbedreigende situaties of in situaties waar extra lichamelijke of mentale inspanning wordt gevergd. En om de sympathicus vervolgens zo snel mogelijk weer uit te schakelen en de parasympathicus te laten domineren, zodat je lichaam kan herstellen.

De parasympathicus activeren

Hoe kan je de parasympathicus activeren en stimuleren? Leren ontspannen is voor velen onder ons een grote uitdaging. Een Massage op het werk is een eenvoudige en zeer efficiënte interventie dat het parasympatisch zenuwstelsel meteen activeert en op die manier het fysieke en mentale lichaam in balans brengt.