Elke werkdag bereikbaar van 9u tot 17u

Wat kan ik doen om gezonder te werken?

10-02-2023

Als het van de overheid afhangt We gaan met z'n allen langer moeten werken. Een studie van Securex toont aan dat de gemiddelde Belg wel langer wil werken, maar dit gewoonweg niet aankan.

Meer dan 4 op 5 (84%) zegt niet te kunnen werken tot hij of zij 67 is, en 63% zegt zelfs niet te kunnen werken tot zijn 65ste. Vooral vrouwen, werknemers ouder dan 50 en lager opgeleiden voelen zich fysiek en mentaal niet in staat om tot de wettelijke pensioenleeftijd te werken.

  • 1 op 3 zegt dat zijn leefgewoonten (voeding, slapen, ...) niet toelaten te werken tot de pensioenleeftijd.
  • Iets meer dan 1 op 3 (38%) stelt dat zijn fysieke werkomstandigheden (zoals lawaai, licht en temperatuur) dit niet mogelijk maken.
  • Bij bijna de helft van de werknemers (46%) is de mentale belasting op het werk (zoals stress, werktempo en werkintensiteit) zo hoog dat ze zeggen het niet tot hun 67ste vol te houden.
  • Bij 29% is het de werk-privébalans die langer werken niet toelaat.

Dit zijn geen positieve signalen. Overheden en bedrijven zetten dan ook volop in op "werkbaar werk" en "gezond werken".

Maar wat kan je zelf doen om het toch nog even gelukkig en gezond vol te houden? 

Volgende checklist bied je alvast een  stevige basis :

  1. Beweging: Probeer regelmatig te bewegen tijdens werktijden, bijvoorbeeld door staand te werken, of door tijdens pauzes te wandelen of oefeningen te doen.

  2. Voeding: Zorg voor gezonde en evenwichtige voeding tijdens de werkdag. Dit betekent voldoende water drinken, groenten en fruit eten en beperk het consumeren van suiker en verzadigd vet.

  3. Werkomgeving: Zorg voor een comfortabele en gezonde werkomgeving, bijvoorbeeld door de juiste verlichting, ventilatie en stoel- en bureau-instellingen.

  4. Technologie: Probeer te voorkomen dat je te lang achter een computer of telefoon zit door regelmatig pauzes te nemen en oog- en nekoefeningen te doen.

  5. Stressbeheersing: Leer hoe je effectief kunt omgaan met stress door technieken te gebruiken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om een gezonde balans te vinden tussen werk en ontspanning. Probeer daarom regelmatig tijd vrij te maken voor activiteiten die je leuk vindt, zoals sporten, lezen of hobby's beoefenen.