Elke werkdag bereikbaar van 9u tot 17u

Relaxeren kan je leren met deze 4 tips

14-09-2022
Relaxeren leer je met deze vier tips van massageophetwerk
Relaxeren leer je met deze vier tips van massageophetwerk

4 tips voor een instant relaxatie-effect

Het wordt drukker op de weg, de meeste collega's zijn terug uit vakantie en het "alles mag niets moet" gevoel is langzaam aan het plaatsmaken voor de allesoverheersende werkdruk. Voor je het weet, zit je tot over je oren in het werk en weet je niet waar eerst te beginnen.

Loop niet in de valkuil (die men ook wel "stress" noemt) en integreer vanaf nu de volgende goede gewoontes in je dagelijkse leven voor een "instant" relaxatie effect :

SMILE

Glimlach terwijl je dit leest en voel wat er gebeurt. Want volgens wetenschappelijk onderzoek zou een glimlach dezelfde hoeveelheid hersenstimulatie genereren als 2000 chocoladerepen. (scheelt toch een hoop calorieën). De gezonde kant van een lach was ons al langer bekend. Het verlaagt je bloeddruk, zorgt voor stressreductie en stimuleert de aanmaak van bijvoorbeeld endorfine. Mensen die glimlachen worden niet alleen aardiger maar ook competenter gevonden worden. Dus wat je ook doet, blijven glimlachen!

BREATH

Let eens heel even op je ademhaling. Gaat vooral je borstkas op en neer? Of ook je buik? Is je ademhaling snel of vrij rustig. Onze ademhaling is de spiegel van ons lichaam. Leg je hand op je buik (geen zorgen, niemand zal het merken) en probeer bij de volgende inademing je hand naar voor te duwen. Heel langzaam adem je terug uit. Herhaal dit een paar keer. Buikademhaling is dé "relax tool" nr 1. Je kan het toepassen waar en wanneer je maar wil en het werkt altijd!

DRINK

Staat er een fles water naast je? Zoniet, maar er dan werk van zodra je dit artikel gelezen hebt. Fit zijn en blijven doen ook door het drinken van water. Ons lichaam bestaat namelijk uit 2/3 water. Ons bloed bevat 83% water, onze spieren 75%, de hersens 74% en zelfs botten bestaan uit 22%. Een tekort aan water geeft uitdroging. Dit kan op zijn beurt zorgen voor een vermoeilijkte bloedsomloop, wat een vertraagde hersenactiviteit oplevert. Het lichaam wordt moe en lusteloos. Vaak krijgen we last van hoofdpijn en het kan zelfs zorgen voor psychische klachten. Water drinken houdt bovendien ons stofwisselingssysteem actief en verwijdert de gif- en afvalstoffen uit ons lichaam. Maak van water drinken een goede gewoonte en wacht niet tot je dorst hebt, want dan ik het eigenlijk al te laat!

STRETCH

Als je lichaam soepel aanvoelt, is je geest flexibeler. Maar als je het grootste deel van je dag achter je computer doorbrengt dan gebeurt er maar 1 ding : je lichaam wordt stroef en stram! Stretchen is een trainingsmethodiek die het spierweefsel verlengt. De strekoefeningen helpen tevens de bloeddruk te verlagen en bevorderen de ontspanning door de fysieke spanning te verminderen en geven je mentaal een boost. Dus zet je even goed op je stoel, laat je schouders zakken, breng nu je handen achter je oren en trek je ellebogen zo ver mogelijk naar achter. Blijf een paar seconden in deze houding en adem diep in en uit. (geen enkele collega heeft het door) Of laat je pen eens vallen, net voor je voeten. Adem in en op een uitademing buig je naar voor om je pen op te rapen. Wees creatief en hou je lichaam soepel en gezond!

Uiteraard zijn er nog veel andere gezonde gewoontes die je niet uit het oog mag verliezen voor het behoud van een stressvrij en ontspannen leven zoals de juiste voeding, voldoende slaap en beweging. Maar voor sommige mensen is zelfs het toepassen van deze 4 eenvoudige gewoontes een hele uitdaging. In dat geval kan het installeren van een Mindfulness Bell een extra hulpmiddel zijn. De Mindfulness Bell is een app die je kan downloaden op je smartphone en die je op regelmatige tijdstippen eraan herinnert om je nieuwe goede gewoontes toe te passen. Je vindt de Mindfulness Bell App via de iTunes Store of via Google Play

Relaxeren kan je leren, ook op het werk!

Bij The Relax Company bekijken we "relaxatie" in de ruime zin van het woord. Want relaxatie is een manier om naar je lichaam te luisteren. Het helpt om fysiek je grenzen te kennen, om mentaal tot rust te komen en om emotioneel in balans te blijven. Het Start to Relax programma is een verfrissend ervaringsgericht welzijnsprogramma rond stresspreventie en relaxatie. Ontspannend, leerrijk en heel erg praktisch door de vele concrete oefeningen en tips.